تبلیغات هوشمندانه با مدل آیدا! – آکادمی تبلیغات

دسته بندی :


در مورد مدل آیدا در تبلیغات و بازاریابی چی می دونید ؟ در این مطلب قصد داریم شما رو با مدل آیدا آشنا کنیم . تا پایان یکی دیگه از مقالات ادنل همراه ما باشید. 

مدل آیدا توسط چه کسی مطرح شد؟

قبل از هر چیز باید بدونیم که مدل تبلیغاتی آیدا ، چه زمانی و توسط چه کسی مطرح شد. حدود یک قرن پیش استاد دانشگاهی به نام استرانگ برای اولین بار مدل آیدا رو معرفی نمود. ادوارد استرانگ از استاید دانشگاه استنفورد بود و روانشناسی تدریس میکرد. حوزه تخصصی کار استرانگ ، استعدادیابی و تعیین مسیر شغلی بود . 

استرانگ در سال 1925 کتابی رو به نام Psychology of Selling and Advertising منتشر کرد . استرانگ در بخشی از کتاب روانشناسی فروش و تبلیغات به شرح و بررسی مدل آیدا پرداخت . 

البته مدل آیدا را پیش تر شخصی به نام الیاس سنت المو لوییس مطرح کرده بود . این مدل توسط لوییس در سال 1898 مطرح شد. لوییس در آن زمان در صنعت بیمه فعال بود و این مدل را براساس تجربیاتی که از کار در این صنعت کسب کرده بود مطرح کرد. لوییس به بسط و گسترش مدل خود نپرداخت و این استرانگ بود که سال ها بعد این مدل رو جهانی کرد . استرانگ در کتاب خودش به این مساله که این مدل متعلق به لوییس هست هم اشاره میکنه. 

تعریف مدل آیدا

کلمه آیدا به انگلیسی AIDA مخفف 4 کلمه هست .

A اول مخفف Awareness به معنای آگاهی 

I مخفف Interest به معنای علاقه 

D مخفف Desire به معنای تمایل 

A دوم مخفف Action به معنای اقدام 

مدل AIDA ، مسیری رو که مشتری از زمان مشاهده تبلیغ تا خرید طی می کنه رو به مراحل مختلف تقسیم کرده و بررسی می کنه. از مدل AIDA در تبلیغات ، بازاریابی و توابع فروش استفاده میشه . 

شکل هندسی مدل آیدا همون طور که در تصویر می بینید قیفی شکل هست. دهانه قیف که به آگاهی مشتری بالقوه مربوط میشه حجم بیشتری از افراد رو در برمیگیره . در انتهای قیف هم اقدام یا خرید رو داریم که تعداد کمی از افراد به این مرحله میرسن. این مرحله مرحله طلاییه که مورد علاقه فروشندگانه. برای اینکه مدل آیدا رو بهتر درک کنید بریم و با هم مراحل مختلفش رو بررسی و با مثال توضیح بدیم . 

مدل آیدا

مراحل مختلف مدل آیدا

در این بخش به بررسی مراحل چهار گانه مدل AIDA می پردازیم . و مرحله پنجم رو به عنوان تبصره اضافه م کنیم

1. مرحله اول آگاهی و توجه 

در مرحله اول مخاطب در معرض پیام تبلیغاتی ما قرار میگیره . در واقع مخاطب از وجود کسب وکار ما آگاه میشه. زمانی که در یک اتوبان مخاطب نظرش به یه بیلبورد تبلیغاتی جلب میشه . یا وقتی تبلیغات تلوزیونی رو میبینه و کانال رو عوض نمیکنه . تبلیغات یک ویدئو وال در یک مرکز خرید رو تماشا میکنه . در این موارد میگیم که مشتری وارد روند مدل آیدا شده و به تبلیغات ما توجه نشون داده. 

چطوری در مرحله اول موفق عمل کنیم ؟ 

هرچقدر شما روش های خلاقانه تری رو برای تبلیغات خودتون استفاده کنید شانس جذب افراد در این مرحله رو افزایش می دید. یه نمونه موفق تبلیغات وطنی ، تبلیغات سرویس جدید اسنپ به نام اسنپ فود هست . در زیر نمونه ای از بیلبورد های این کمپین تبلیغاتی رو می بینید . این تبلیغات نرخ توجه بالایی رو از آن خودش کرد. 

2. علاقه نشان دادن 

این مرحله بسیار مهمه . در این مرحله مخاطب یا نسبت به تبلیغ شما کشش پیدا می کنه و علاقه مند میشه که در مورد اون بیشتر بدونه و یا اینکه اگه جذابیت کافی براش نداشته باشه رهاش میکنه . در این مرحله احساس بیشتر از هرچیز دیگه ای دخیل هست. مثلا ممکنه شما یه تبلیغ رو ببینید که می دونید به این وسیله احتیاج ندارید اما با توجه به نوع تبلیغ علاقه مند میشید که در موردش بیشتر بدونید. 

یه مثال : تصور کنید که به تازگی گوشی موبایل خریدید و دیگه احتیاجی به خرید گوشی جدید ندارید . اما تبلیغات مدل جدید یک گوشی از یک برند دیگه اونقدر جذابه که شما رو جذب میکنه که در مورد این کالا بیشتر بدونید . در این صورت در اینترنت جستجو می کنید تا در مورد این محصول بیشتر بدونید. 

یا مثلا پول کافی برای خرید فلان ماشین ، خونه ، وسیله و یا لباس رو ندارید اما تبلیغاتش به گونه ای هست که مایلید بیشتر در مورد اون کالا و خدمات بدونید. در واقع علاقه نشون دادن ربطی به نیاز مندی نداره. 

تیزرهای تبلیغاتی ، یکی از انواع تبلیغات هستن که در افراد کنجکاوی رو فعال می کنن و باعث میشن که مخاطبین به دنبال نشانه ها برن .

3. تمایل به اقدام 

در این مرحله یه قدم پیش تر میریم . دراین مرحله علاقه مندی حالت جدی تری به خودش میگره و فرد به اقدام هم فکر میکنه و علاقه مند میشه کالا رو خرید کنه و یا از یه خدماتی استفاده کنه. در این مرحله ، بیش از احساسات ، نیازمندی به کالا نقش ایفا میکنه و اینکه فرد دارای شرایط خرید هم باشه مهم میشه. اما این مرحله رو با مرحله اقدام اشتباه نگیرید . 

بریم سراغ چند مثال : 

تصور کنید که یه کارشناس در مورد فواید ورزش صحبت میکنه ، علاقه زیادی برای ورزش کردن منظم در شما ایجاد میشه ، اما آیا شما از فردا شروع به ورزش منظم میکنید؟ 

یا در یوتوب نمای زیبایی از یه طبیعت دیدنی در اطراف شهرتون رو می بینید که اتفاقا دسترسی بهش راحت هم هست . علاقه زیادی در شما ایجاد میشه که حتما آخر هفته با دوستان یا خانواده به اونجا برید ، اما چند درصد مواقع این تمایل شدید به اقدام منجر میشه ؟

4. اقدام 

مرحله آخر که مورد علاقه بازاریاب ها و فروشنده ها هم هست مرحله اقدام به خرید یا استفاده از خدمات هست. البته اقدام در کسب وکار های مختلف معانی مختلفی می تونه داشته باشه. برخی کسب و کار ها مثلا ثبت نام در سایت رو به عنوان اقدام مشتری یا کال تو اکشن CTA در نظر میگیرن . برخی ها عضو شدن فرد در خبرنامه رو به عنوان اقدام در نظر می گیرن . برخی سایت ها مشترک شدن مخاطب رو کال تو اکشن میدونن و برخی ها همین که مشتری تماس گرفته رو پایان رسالت تبلیغاتی شون عنوان می کنن. 

در این مرحله چطور مخاطب رو به سمت اقدام سوق بدیم ؟

تست رایگان محصول 

تخفیف برای خرید اول 

دادن کد تخفیف برای خرید بعدی 

دادن اشانتیون یا هدیه برای خرید اول 

شرکت دادن فرد در قرعه کشی سر ماه فروشگاه 

برگرداندن بخشی از مبلغ به کیف پول مشتری 

همه موارد بالا و مواردی از این دست میتونه افرادی که هنوز برای خرید دو دل هستند رو برای خرید مصمم کنه.

5.رضایتمندی 

شاید تعجب کرده باشید که رضایتمندی از کجا اومد . چون این مورد در چهار حرف AIDA وجود نداره . باید گفت که رضایتمندی یا Satisfaction به عنوانی تبصره یا الحاقیه به حروف آیدا اضافه شده و به صورت AIDAS خونده میشه. بعد از اینکه مشتری از قیف عبور کرد کار شما تمام نشده و تازه شروع کار شماست. رضایت مشتری ارتباط مستقیمی با کیفیت محصول و خدمات پس از فروش داره . رضایت مشتری باعث وفاداری مشتری میشه و تبلیغات مثبت و تبلیغ دهان به دهان رو برای ما به دنبال میاره. ( راه های وفادار کردن مشتری رو می تونید از طریق مقاله چگونه مشتری های خود را وفادار کنیم یاد بگیرید)

 

مدل آیدا



منبع

برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *